ARTIKEL

Wat is blockchain?

Bijna iedereen heeft wel eens gebruik gemaakt van een blockchain. Denk aan de Google Drive of OneDrive. Maar niet alleen Google Drive en OneDrive maken er gebruik van. Ook de Bitcoin gebruikt een blockchain. Maar wat is blockchain nou precies? En hoe wordt het gebruikt? Antwoord op deze vragen en meer lees je in dit blog.

Hoe werkt een blockchain?

Een blockchain is een ketting van de verschillende blokken die met elkaar verbonden zijn. In ieder blokje van de blockchain staat een computercode die een bepaalde vorm van informatie kan bevatten. Die informatie kan bijvoorbeeld een contract, eigendomsacte of misschien wel een financiële transactie zijn. De verschillen in mogelijkheden qua informatie kunnen erg groot zijn. Alle blokken worden aan elkaar gekoppeld. Deze worden zo gekoppeld dat het laatste blok verwijst naar het blok ervoor en dat blok verwijst dan weer naar het blok daarvoor enzovoorts. Dit wordt gedaan doormiddel van een beveiligingsprotocol. Door deze beveiliging kan iedereen binnen het netwerk het zien als er iemand probeert te frauderen. Als er iemand probeert te frauderen dan kunnen de andere gebruikers gezamenlijk beslissen of de desbetreffende actie wel of niet geldig is.

Is blockchain hackerproof?

In principe is geen enkel netwerk onkwetsbaar ten opzichte van de cybercriminaliteit maar het hacken van de blockchain technologie is toch wel erg lastig. De hacker moet dan namelijk niet alleen jouw computer hacken maar die van iedereen die in de desbetreffende blockchain zit. Ook moet het hacken niet één voor één gebeuren maar moeten ze allemaal tegelijk gehackt worden. Ook zal de hacker op alle computers precies dezelfde informatie moeten wijzigen. Dit maakt het hacken van een blockchain toch wel erg lastig.

De technologie

Bij de blockchain technologie kan niemand een vergoeding vragen voor het maken van een transactie. De gebruikers kunnen dat niet maar ook de banken niet. Ook hebben zij geen enkele invloed op de geldstromen. Het resultaat is niet alleen een snellere en goedkopere manier om geld uit te geven, maar ook is het een veel makkelijkere manier. Voor het internationale betalingsverkeer werkt dit ook een stuk makkelijker. Het is daarom ook dat op dit moment de bitcoin voorlopig nog niet wordt afgeschreven en heeft het misschien wel een hele mooie toekomst. Iets dat de bitcoin nog net even iets spannender maakt is de technologie die eraan verbonden zit. Die technologie is de blockchain technologie.

We weten niet of de bitcoin een veelbelovende toekomst heeft. Het kan zomaar zo zijn dat we er over een paar dagen, weken, maanden of jaren niks meer mee kunnen. De blockchain technologie is te vergelijken met een gewone database alleen zijn bij blockchain de blokken met elkaar verbonden door middel van codering zodat ze beveiligd zijn tegen onbevoegde handelingen. Deze technologie is in 2008 ontwikkeld als een basis voor een digitale betalingsmethode. Blockchain wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt voor andere doeleinden. Sommige mensen gebruiken de technologie om hun testament bekend te maken of een samenlevingscontract vast te leggen. Ook wordt blockchain gebruikt voor het registreren van auteursrechten en het delen van andere gegevens.

Blockchain groeit snel

De Blockchain technologie biedt grote voordelen. Als je op de normale wijze bijvoorbeeld geld overmaakt naar een familielid dan kan het soms 4 á 5 dagen duren voordat het geld op de rekening is bijgeschreven (als je bij een andere bank zit). Dit komt doordat we zeker moeten weten dat het naar de juiste rekening wordt overgemaakt. Met de blockchain gaat het niet alleen veel sneller maar ook een stuk goedkoper. Ook is het veiliger omdat de bank digitaal moet ondertekenen. Doordat er steeds meer informatie aan het blockchain netwerk wordt toegevoegd wordt de blockchain steeds uitgebreider en groeit de computerdatabase in een snel tempo. Blockchain is eigenlijk gewoon een grote database die geen eigenaar heeft. Het is dus een database die voor iedereen open is. Je kan het vergelijken met het internet, het is open voor iedereen of terwijl iedereen met internet kan alle pagina’s bekijken.

Blockchain vs Google spreadsheet

Een blockchain kan je ook goed vergelijken met een spreadsheet die je waarschijnlijk wel kent en (misschien weleens) gebruikt op Google Drive. Het bestand wordt via Google Drive met meerdere personen gedeeld en iedereen kan er zo tegelijkertijd in werken en gelijk de wijzigingen van andere zien. Zo werkt iedereen altijd in de laatste versie van het bestand.

Wel is er een verschil tussen een spreadsheet en de blockchain. In de blockchain kan je namelijk alleen maar informatie onderaan toevoegen (dus op een nieuw block) en bij een spreadsheet kan je alles wijzigen. Je kan in de blockchain dus wel dingen wijzigen maar niet als het een al eerder geschreven deel (een vorig blok) is. Iets dat in het verleden geschreven is kan ook maar door één iemand tegelijk “veranderd” worden of terwijl er kan maar één iemand tegelijk een blok aan het oude blok toevoegen. Wel is een verandering gelijk voor iedereen zichtbaar.

De hashcode

Bij het gebruik van de blockchain database wordt er gebruik gemaakt van een soort ‘geheimschrift’ die de hashcode wordt genoemd. De hashcode wordt gekoppeld aan een bepaalde aankoop of transactie. Vaak gebeurt dat met een watermerk om zo illegale verkopen tegen te gaan en te voorkomen.

Voorbeeld van de blockchain

Stel je voor dat ik een afspraak met jou maak. Ik wil je huis kopen voor 150.000 euro. In plaats van dat wij dan samen naar een notaris gaan, besluiten wij samen om de aankoop te registreren op een blockchain. Dus we leggen het contract vast op een blockchain zonder de tussenkomst van een derde partij. Alle gegevens over de deal die wij hebben gemaakt zoals de prijs van het huis, de datum van overdracht, het tijdstip van overdracht en alle voorwaarden zijn dus geregistreerd op een blockchain. Je hebt nu eigenlijk een openbaar grootboek, dat duidelijk voor iedereen te aanschouwen is en controleerbaar is door alle gebruikers. Ze zien dat ik akkoord ben gegaan met de prijs van de aankoop. Het is dus uitgesloten dat ik dit op een later moment nog zou kunnen veranderen, door de prijs bijvoorbeeld naar beneden bij te stellen. De hele registratie is publiek en openbaar.

Conclusie

De blockchain is dus oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin netwerk. Ook is het goed te vergelijken met een grootboek. In een blockchain kan je van alles registreren. Van contracten tot een eigendomsacte tot financiële transacties. Het voordeel van een blockchain is dat iedereen gedwongen wordt om eerlijk te zijn omdat iedereen in dezelfde ketting alle wijzigingen kan zien. Ben jij al klaar om de blockchain zelf te gebruiken?

Meer artikelen

  •  

    Waarom is mobile first belangrijk?

    In deze tijd wordt er erg veel gebruik gemaakt van de mobiele telefoons. Sommige mensen gebruiken zelfs alleen nog maar een mobiele telefoon in plaats van een desktop. Dit heeft gevolgen voor hoe je …
  •  

    Echte schoonheid komt van binnen

    Marketing kan zowel zeer positief als zeer negatief ervaren worden. Velen houden niet van de dubieuze manieren waarop bedrijven proberen hun product of dienst aan de man te krijgen. …
  •  

    Wat is een podcast en hoe maak je er zelf één?

    Een podcast is de manier om je kennis te delen en jouw doelgroep te bereiken. En jouw doelgroep luistert er graag naar. Maar waarom zijn podcasts zo populair? En welke stappen moet je zetten om tot …

Download gratis het Go to Guy Marketing e-book

De #1 in jouw markt! Wie wil dat nou niet? Lees ons boek over thought leadership en leer hoe je zelf de go to guy in jouw markt wordt.
Laat jouw e-mail achter en ontvang ons gratis e-book in jouw mailbox!
Beschikbaar tot het einde van de radio campagne op Sublime”

Ontvang het Thought Leader e-book direct in je e-mail

Stel jouw vraag
Vraag het onze digitaal strateeg
Vragen kan altijd. Stel je vraag direct aan onze ervaren digitale strateeg Nico van der Zaan (15+ jaar ervaring)