Wat is design?

Design oftewel vormgeving houdt zich bezig met de presentatie van objecten, omgevingen en ervaringen. In de eerste plaats is het doel van vormgeving om het gebruik of de ervaring te bevorderen en verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om de functie, maar ook de beleving en identificatie met een product. Het gaat om alle aspecten van een genoemde objecten, omgevingen en ervaringen en voegt waarde, betekenis en kwaliteit toe. Denk hierbij aan uiterlijke kenmerken als vorm, kleur, vlakverdeling, textuur, geur, geluid en dimensie.

De toegevoegde waarde die Design is, biedt een vormgever (of het bedrijf waarvoor de vormgever werkt) de mogelijkheid om klanten de ruimte te geven zich van andere te onderscheiden door producten of diensten te leveren die uniek zijn. Het is niet voor niets dat design samenhangt met identiteit en imago, hoe dingen eruit zien en voelen – wat ze uitstralen – straat af op mensen. In deze tijd, het socialmedia tijdperk, is (digital) design een effectief, zo niet cruciaal, instrument om omzet en winst te verhogen en om concurrenten achter je te houden.

Design als middel om tot verandering te komen

Design kun je deels omschrijven als strategie om te veranderen. Waarom wordt design steeds belangrijker gevonden? Tegenwoordig lijken sommige producten steeds meer op elkaar. Voorbeelden zijn Coca Cola en Pepsi of Adidas en Nike. Om zich toch van elkaar te gaan onderscheiden wordt de stijl en beleving van het product belangrijker. Design wordt daarom ook gezien als het belangrijke middel voor bedrijven of organisaties om zich te onderscheiden van elkaar.

Welke soorten design zijn er?

Er zijn veel type design ontstaan maar er ontstaan er steeds meer. Graphic design, information design, corporate design, brand design en webdesign zijn gefocust op het vinden van oplossingen voor communicatie en het overdragen van informatie. Interaction design, experience design, industrial design en fashion design zijn meer gericht op producten.

Wat is web design?

Webdesign is vormgeving voor websites en presentaties voor op het web, zoals de naam al zegt. Webdesign draait om de technieken en vaardigheden die je gebruikt om een website vorm te geven zodat het er gelikt uitziet en minstens net zo belangrijk: de boodschap moet overgebracht worden en tot zijn recht komen.

In zekere zin lijkt het op grafische vormgeving is webdesign meer en meer een aparte discipline. Vorm, kleur, vlakverdeling, typografie, tekst en beeld zijn al van lang voor de computer belangrijke instrumenten voor vormgevers. Met het internet zijn daar nieuwe vaardigheden en instrumenten aan toegevoegd: animatie, geluid, navigatie en interactiviteit.

Wat is graphic design?

Graphic design of grafische vormgeving is het omzetten van inhoud en informatie in vorm. Door het inzetten van grafische vormgeving wordt het materiaal (tekst en beeld) geordend, gevormd en bewerkt om communicatie te bevorderen. Doelgerichtheid en duidelijk is hierbij essentieel. De basis van grafische vormgeving komt voort uit tradities als literatuur, boekdrukkunst en beeldende kunst.

Kennis delen is vermenigvuldigen

Kennis delen is vermenigvuldigen. In ons gratis E-book lees je precies hoe je in 3 stappen online resultaat kunt halen. Zo kun je zelf aan de slag en weet je hoe je jouw online groei aan kunt pakken. Jij wilt toch ook online groeien?

PDF Downloaden