Wat is een contract?

Het sluiten van contracten komt vaak voor bij ondernemers, zowel met klanten als met opdrachtgevers. Een contract is een overeenkomst tussen minstens 2 personen over welke afspraken er gemaakt worden.


Ontstaan van een contract

Contracten komen tot stand wanneer er een aanbod is waar iemand mee akkoord gaat. 

We spreken over een aanbod op het moment dat iemand die betrokken is, laat merken tegenover andere betrokkenen dat hij of zij een contract wil aangaan.

De goedkeuring van contracten vindt plaats via een mondelinge of schriftelijke overeenkomst waarin staat dat het voorstel wordt geaccepteerd. Mondelinge contracten zijn wettelijk evenveel waard als schriftelijke contracten, toch is een schriftelijke afspraak makkelijker te bewijzen. Aangeraden wordt om belangrijke afspraken altijd schriftelijk vast te leggen.

In de meeste gevallen is een contract wederzijds. Dit houdt in dat er voor beide kanten rechten en plichten uit voortkomen. Een mooi voorbeeld hiervoor is een koopcontract. De klant heeft recht op datgene dat volgens het contract wordt verkocht. Zijn plicht is om het bedrag te betalen dat wordt vermeld in het contract. De koopman heeft recht op het eerder genoemde bedrag en is verplicht om te leveren.
 

Verschillende contracten

Niet elk contract is hetzelfde, het verschil zit in de wetten die komen kijken bij de contracten. Vooral bij unieke contracten kan er een enorm verschil in zitten. Voorbeelden van unieke contracten zijn: koopcontracten, huurcontracten of verzekeringscontracten. Door de verschillende wetten die komen kijken bij zulke contracten worden partijen vaak beperkt om onbelemmerd afspraken te maken met elkaar. 

Bij arbeidscontracten wordt de vaak minder sterke werknemer tegemoet gekomen door de wetgever met behulp van besluiten die de werknemer beschermen.

Kennis delen is vermenigvuldigen

Kennis delen is vermenigvuldigen. In ons gratis E-book lees je precies hoe je in 3 stappen online resultaat kunt halen. Zo kun je zelf aan de slag en weet je hoe je jouw online groei aan kunt pakken. Jij wilt toch ook online groeien?

PDF Downloaden